Essig ist nicht gleich Essig.

by - August 15, 2014

Letzte Woche sah es so aus bei meinen Tomaten. Fäule an allen Tomatenpflanzen, dank dem Regen. Nächstes Jahr sollte ich mir Gedanken machen über ein Tomatendach. Meist ist es ja so, wenn ein Mal eine Tomate anfängt braun zu werden, dann kann man eigentlich alle Tomaten an dieser Pflanze vergessen. Man kann aber alle noch nicht braun gewordenen absammeln, und genau für einen solchen Fall gibt es ein prima Rezept. Oder wenn der Frost zu früh kommt...

/// / Viime viikolla mun tomaattikasvit näyttivät tältä. Jonkin näköinen rutto iski tomaatteihin. Ja yleensähän on sillein, jos yksi alkaa muuttumaan ruskeaksi, niin oikeastaan voi unohtaa kaikki tomaatit siinä kasvissa. Ei auta kun kerätä kaikki vihreät tomaatit, ja sittenhän ne voi purkittaa. Yleensä tätä reseptiä käytetään, kun pakkanen yllättää ja on vielä vihreitä tomaatteja.Bei meiner Mutter im Garten hatte sich die Fäule auch ein wenig ausgebreitet, also hatte ich ohne grosse Anstrengung 2 Kilo zusammen.

/// / Äidinkin puutarhassa oli rutto, näin sain aluksi 2 kiloa vihreitä tomaatteja kasaan.

Tomaten-Zwiebelsalat
1 kg grüne Tomaten
1/2 kg Zwiebeln
3 EL Salz

Brühe:
3 dl Wasser + 3 dl deutschen Essig (5%) oder 4,5 dl Wasser + 1,5 dl finnischen Essig (10%)
400 g Zucker
12 ganze Nelken

Die grünen Tomaten werden schichtweise mit dem Salz in eine Schüssel gegeben. Über Nacht stehen lassen, Flüssigkeit wegkippen. In der Brühe kochen bis die Tomaten glasig werden, in Gläser einmachen.

/// / Tomaatti-sipulisalaatti
1 kg vihreitä tomaatteja
1/2 kg sipulia
3 rkl suolaa

Liemi:
4,5 dl vettä + 1,5 dl suomalaista (väkiviina)etikkaa (10%) tai 3 dl vettä ja 3 dl saksalaista etikkaa (5%)
400 g sokeria
12 kokonaista neilikkaa

Lado tomaattiviipaleet kerroksittain suolan kanssa ja anna seistä yön yli. Kaada vesi pois ja keitä etikkaliemessä kuultaviksi. Purkita.
Deutscher Essig hat eine schwächere Konzentration als finnischer Essig, der deutsche hat meist eine Konzentration von 5-6 % und der handelsübliche in Finnland meist 10%. Mittlerweile gibt es auch den Weinessig mit 5%, aber üblicher ist der stärkere. Vor Jahren wusste ich das nicht, und habe Gurken nach finnischer Anleitung mit deutschem Essig gemacht. Da die Essigkonzentration viel zu schwach war, hielten die Gurken nicht lange und fingen an zu gähren.

/// / Saksalainen etikka on yleensä viinietikka ja happopitoisuus on 5-6 %, kun suomalainen tavallinen etikka on väkiviinäetikka ja happoa löytyy noin 10%. Vuosia sitten en tietänyt tätä ja purkitin kurkkuja suomalaisella reseptillä sekä saksalaisella etikalla. Kun happopitoisuus oli vain puolet, kurkut eivät säilyneet kovin kauan ja alkoivat käydä.


Am liebsten esse ich die Tomaten als Beilage zu Maultaschen, aber auch zu Käsespätzle schmeckt's gut!

/// / Kaikista mieluiten syön vihreitä tomaatteja swabilasiten raviolien kanssa, mutta maistuu myös muiden ruokien lisukkeena!

You May Also Like

4 Kommentare

 1. Sattumalta kuulin juuri tänään radiossa, että tomaatit ei halua vettä ylhäältäpäin eli niille pitäisi tosiaan laittaa sateensuojaksi jonkinlainen katto.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Olenhan minäkin kuulut asiasta, mutta eihän sitä aina usko, ennekuin kolmas vuosi peräjälkeen sato on mennyt harakoille ;-)

   Äidillä ne kasvaa ilman kattoa pienellä pellonplätillä, mutta siellä käy aina kivasti tuuli, ne kuivuu sateen jälkeen nopeammin. Mutta kyllähän sieläkin tänä vuona on ruttoa...

   Löschen
 2. Väkiviinaetikka on säilömiseen sopivan neutraalia maultaan.
  Saksalaisesta 25%:n Essig Essenzistä (eitkkaesanssi) saat laimentamalla suomalaista 10%:n väkiviinaetikaa vastaavaa tuotetta. Tuotemarkkejä on kaksi, ja ne löytyvät joka elintarvikekaupasta. Pullon kyljessä on ohje 5%:n laimennukseen sekä vihjeitä, miten voi itse tehdä salaattikastikkeitten etikkaan omia jänniä makuvivahteitaan esim. vadelman tai rypälemehun kanssa, siis omaperäisiä "balsamico-etikoita".

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Niin juu, tietenkin etikka Essenzistä saat sen vahvuista, kun haluaa. Mutta kaapistani yleensä löytyy vaan tavallista etikkaa, ja tässä on niin paljon sokeria, että sillä ei ole väliä, onko etikalla omaa makua vai ei. Mutta kumminkin kannattaisi hankkia pullo Essenziä kaiken varalta. Pitää vaan aina muistaa toi etikkapitoisuus, kun tekee suomalaisia reseptejä. Kiitos että toit tämän vielä esille!

   Löschen

Datenschutzhinweis: Mit der Nutzung dieses Formulars erklärst Du Dich mit der Speicherung und Verarbeitung Deiner Daten, wie IP-Adresse, Email oder Namen durch diese Website einverstanden. Hier findest Du die Datenschutzerklärung und Widerrufhinweise.