14. Dezember 2015

Kekse und Kartoffelsalat. /// / Pipareita ja perunasalaattia.

Am Wochenende habe ich mit meiner Schwester Weihnachtsplätzchen gebacken, beziehungsweise wir haben lustige Kinderbetreuung mit Plätzchenbacken veranstaltet ;-) Die fast fünfjährige Patentochter meiner Schwester, und meine 6-monate alte Nichte haben den Tag interessant gestaltet. Notiz für nächstes Mal: entweder mit Babysitter oder nur zwei Sorten Plätzchen.

Nachdem man beim Backen immer soviel probieren muss (das Qualitätsmanagement muss schliesslich stimmen) habe ich nebenher noch einen Kartoffelsalat gemacht, der für eine gute Grundlage sorgte. Die Idee kam daher, dass einer meiner finnischen Verwandten nach einem Kartoffelsalat-Rezept fragte.

/// / Viikonloppuna tavattiin siskon kanssa ja leivottiin joulupipareita. Tai oikeastaan me hoidettiin lapsia ja leivottiin samalla ;-) Siskon viisivuotias kummilapsi sekä kuusikuukautinen siskontyttö tekivät päivästä mielenkiintoisen. Ensi kerralla pitää joko hommata lapsenvahti tai sitten vain tehä kaksi sorttia pipareita...

Koska leipomisen oheella pitää maistella taikinaa ja pipareita niin usein päätin tehdä meille perunasalaattia, että olisi myöskin jotain suolaista syömistä. Ja valinta osui perunasalaattiin, koska äidin serkku oli kysynyt perunasalaatti-reseptiä.





Kartoffel-Wirsing-Salat
für 4 Personen

500 g Kartoffeln
500 g Wirsing
1/2 Granatapfel
200 ml Gemüsebrühe
4 EL Essig
2 EL Senf
Salz, Pfeffer
Schnittlauch
Optional: angebratener Speck

Die Kartoffeln waschen und kochen, entweder vor dem Kochen oder nacher schälen und in dickere Scheiben schneiden. Wirsing putzen und in Streifen schneiden. Kohl in Portionen in Salzwasser 3-4 Minuten kochen und auf die Kartoffelscheiben herausheben mit einer Schaumkelle.

Gemüsebrühe aufkochen, Essig, Senf, Salz und Pfeffer hinzugeben. Über die Kartoffeln und den Wirsing giessen und ca 30 Minuten ziehen lassen. Optional auch den gebratenen Speck hinzugeben.

Vor dem Servieren noch einmal den Salat mischen. Die Granatapfelkerne sowie Schnittlauch über den Salat geben.

Falls kein Wirsing zu bekommen ist, geht bestimmt auch jeder andere Kohl: Spitzkohl, Grünkohl, Rosenkohl,...
 


Peruna-kaali-salaatti
4 annosta

500 g perunaa
500 g kurttukaalia /savoijinkaalia
1/2 granaattiomena
200 ml kasvislientä
4 EL etikkaa
2 ELsinappia
suolaa, pippuria
ruohosipulia
maun mukaan: pieneksi pilkottua ja paistettua pekonia 

Pese perunat ja keitä. Kuori joko ennen keittämistä tai sen jälkeen, leikkaa paksuiksi siivuiksi. Leikkaa kaali reiluiksi suikaleiksi ja keitä ne annoksittain suolatussa vedessä. Nosta kaali esimerkiksi reijällisellä kauhalla vedestä suoraan perunasiivujen päälle.

Kuumenna kasvisliemi, lisää etikka, sinappi ja mausteet ja kaada valmis kastike perunoitten ja kaalin päälle. Anna maustua 30 minuuttia. Halutessasi voit lisätä pekonia.

Ennen tarjoilua sekoita salaatti kunnolla, lisää päälle ruohosipuli sekä granaattiomenan siemenet.

Jos kurttukaalia ei ole tarjolla, varmaan käy myös tavallinen kaali, tai lehtikaali, tai ruusukaali, tai...




Am Freitag war ich noch kurz mit einer Freundin auf dem finnischen Weihnachtsmarkt in Stuttgart. Glögi (finnischer Glühwein) war gut, ebenso der Flammlachs. Danach sind wir aber in  ein warmes Kaffee :-)

/// / Perjantaina kävin kaverin kanssa Stuttgartin joulumarkkinoilla, siellä on myöskin suomalaisten nurkka. Glögi oli hyvää, samoin loimulohi. Siirryttiin kumminkin lämpimäään kahvilaan ruokailun jälkeen :-)
 

Keine Kommentare :

Kommentar veröffentlichen